top of page
  • Szerző képeSzomora Virág

A szülők is emberek, nem istenek


Amikor az emberek szülővé válnak, valami igazán furcsa és szerencsétlen dolog történik. Azt feltételezik, hogy szerepeket kell játszaniuk, mindeközben pedig elfelejtik, hogy ők is emberek. Ebben a sokszor ijesztő helyzetben úgy érzik, fel kell venniük a „szülő” álarcot. Ezalatt az álarc mögött úgy viselkednek, ahogyan szerintük egy szülő viselkedne. Készfélreértés az egész. Elfelejtik, hogy még mindig ugyanolyan emberek, hibákkal, személyes korlátokkal, valódi emberi érzelmekkel. Elfelejtik a saját emberi kilétüket és sajnos gyakran megszűnnek „embernek lenni”. Már nem tudják hogyan is legyenek önmaguk. Szülőként már elsődleges felelősségüknek érzik, hogy jobbak legyenek, mint puszta emberek.


Ez a nyomasztó felelősség sok kihívást állít a „szülővé vált” embernek. Úgy érezhetik érzelmeiknek konzisztensnek kell lenniük bármi áron, korlátok nélkül toleránsnak és elfogadónak kell lenniük gyermekükkel szemben és félre kell tenniük minden önző szükségletüket és fel kell áldozniuk azokat a gyermekük érdekében. Mindig igazságosnak kell lenniük és mindenekfelett sosem szabad olyan hibákat véteniük, amiket a saját szüleik követtek el.

Ezek jó szándékok és figyelemre méltóak, sajnos végül mégsem teszik olyan eredményessé a szülőt, mint amennyire gondolná. A legnagyobb hiba, mikor a szülő elfelejti a saját emberi létét a szülővé válás folyamatában.


Az eredményes szülő megengedi magának, hogy ember maradjon. Hiszen a gyerekek hálásak ezért az őszinteségért, eredetiségért és emberségért. Sokszor így fejezik ki magukat: „Az apukám nem kamu” vagy „Anyukám nagyon jó ember”. Ahogy közelednek a felnőtté váláshoz, sokszor azt állítják: „A szüleim inkább barátok, mint szülők. Jófej emberek. Ugyanúgy vannak hibáik, mint bármelyik embernek, de én azokkal együtt szeretem őket.”


Mit is szűrhetünk le ebből? Látható, hogy a gyerekek a szüleiket emberként szeretik, nem pedig isteneknek. Szívesebben válaszolnak a szüleiknek, mint embereknek, nem pedig egy idegennek, aki szerepeket játszik és olyasvalakinek tetteti magát, aki nem is ő.


Az önfeltáró én-üzenet a Gordon Módszer eszköztárában a legnagyobb segítség, hogy saját igényeidet, érzéseidet, gondolataidat, érdekeidet kifejezhesd. Tanuld meg itt!


A cikket Koppány Dóri fordította a www.gordontraining.com blogjáról.


53 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page