top of page
kapcsolat Gordon Módszer

Credo

Hitvallásom az emberi kapcsolatokról

Te és én kapcsolatban élünk, ez nekem értékes, és szeretném fenntartani.

Mindemellett mindketten külön személyek vagyunk, ki-ki a maga egyéni igényeivel és azzal a jogával, hogy megpróbálja kielégíteni ezeket az igényeit.

Igyekezni fogok őszintén elfogadni magatartásodat, amellyel igényeid kielégítésére törekszel, vagy amikor gondod van igényeid kielégítésével.

Amikor megosztod velem problémádat, igyekezni fogok az igazán elfogadóan és megértően meghallgatni úgy, hogy inkább segítsek Neked meglelni saját megoldásod, minthogy sajátjaimra szoktassalak.

Ha pedig Neked azzal van gondod, hogy az én viselkedésem akadályozza igényeid kielégítését, bátorítalak majd, hogy nyíltan és őszintén elmondd érzéseidet. Ilyenkor meghallgatlak, és igyekszem változtatni magatartásomon, ha tudok.

Ha pedig a Te viselkedésed ütközik az én igényeim kielégítésével, és ettől úgy érzem, nem tudlak elfogadni, ezt a gondomat meg fogom osztani Veled: olyan nyíltan és becsületesen közlöm érzéseimet, amennyire csak tudom, bízva abban. hogy tiszteled annyira az igényeimet, hogy meghallgass, és igyekezz ennek nyomán változtatni viselkedéseden.

Olyankor, ha egyikünk sem tud változtatni magatartásán, hogy ezzel eleget tegyen a másik igényeinek, és úgy látjuk, hogy kapcsolatunkban az igények konfliktusa lépett fel, állapodjunk meg abban, hogy az ilyen konfliktus megoldásánál egyikünk sem él hatalmával a maga győzelme érdekében a másikunk veresége árán. Tisztelem az igényeidet, de tisztelnem kell a sajátjaimat is. Ezért hát igyekezzünk elkerülhetetlen konfliktusaink számára mindig olyan megoldást találni, mely mindkettőnk számára elfogadható. Ha így teszünk, teljesülnek a kívánságaid, de az enyémek ugyanígy – senki sem vesztes, mindketten nyerünk. Így pedig, igényeid kielégítése révén, fejlődhetsz, növekedhetsz tovább, mint önálló személy, és ugyanígy én is. Kapcsolatunk így mindig egészséges lehet, hiszen kölcsönösen kielégítő. Mindketten azzá válhatunk, amire bensőnkből képesek vagyunk, és továbbra is a kölcsönös tisztelet és szeretet érzésével viszonyulhatunk egymáshoz, barátságban és békében.

 

Dr. Thomas Gordon

a Gordon Training International alapítója

bottom of page