top of page
  • Szerző képeSzomora Virág

Hogyan működik az értő figyelem?

"Az értő figyelem alkalmazása akkor a leginkább helyén való, amikor a gyerek jelét adja annak, hogy problémája van. Az ilyesmit a szülők észre szokták venni, mivel a gyerek hallhatóan fejezi ki érzéseit. Minden gyerek életében adódik olyan helyzet, mely csalódást okoz, frusztráló, fájdalmas vagy megrázó; problémák a barátaikkal, testvéreikkel, szüleikkel, tanáraikkal, környezetükkel vagy önmagukkal. Azok a gyerekek, akik segítségre találnak az ilyen problémák megoldásában, pszichológiailag egészségesek maradnak, erejük és önbizalmuk növekszik. Érzelmi zavarok azoknál a gyerekeknél alakulnak ki, akik nem kapnak

segítséget.

Ahhoz, hogy a szülő biztonsággal felismerje, milyen helyzetben ajánlatos értő figyelemre váltania, előbb rá kell hangolódni a „valami problémám van” típusú üzenetek meghallgatására.

Az értő figyelem akkor hatékony, ha a probléma a gyereké; ha viszont a szülő a problémagazda, az értő figyelem haszontalan vagy akár káros is lehet, hiszen ez a gyerek saját problémamegoldását segíti elő, de nem segít a szülőnek abban, hogy orvoslást találjon saját gondjára.

Ilyen problémákat óhatatlanul produkál az élet minden gyerek számára - minél több kapcsolatuk van, annál különfélébb helyzetekben. Kudarc, megdöbbenés, hiányérzet, aggodalom, sőt még a balsiker is mind a gyereké, és nem a szüleié.

Ezt az elgondolást kezdetben minden szülő nehezen fogadja el. Anyák is, apák is hajlamosak arra, hogy gyerekeiknek túl sok problémáját érezzék sajátjuknak. Mint később látni fogjuk, ezzel nemcsak fölösleges szomorúságot okoznak maguknak, de rombolják kapcsolatukat is, és elmulasztják a lehetőséget, hogy gyerekeiknek sikeres tanácsadói legyenek.

Amikor a szülő elfogadta azt a tényt, hogy ez a probléma a gyereké, még nem kell kizárnia, hogy aggódhat, gondoskodhat, sőt segítséget is ajánlhat a gyereknek ugyanebben az ügyben. " Dr. Thomas Gordon P.E.T. A gyereknevelés aranykönyve


Az értő figyelem alkalmazása akkor a leginkább helyén való, amikor a gyerek jelét adja annak, hogy problémája van.
értő figyelem

22 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page