top of page
  • Szerző képeSzomora Virág

HISZTI - fogalmi tisztàzás szükségeltetik

Hiszti vagy nem hiszti - ez itt a kérdés!

Sokszor és sokat hallom szülőktől, nagyszülőktől egy kisgyermek legkisebb nyikkanására is egyből azt mondani, hogy “hisztikézik”. Becézik ezt a (szerintem) borzasztó kifejezést, de azért benne van minden rosszallás is, amit az emberek a hiszti fogalmával szemben éreznek. Na de álljunk már meg egy pillanatra!

A kicsi baba, nagyon sokáig csak ezen a módon tudja kielégítetlen szükségletét jelezni - sír, ha valami nincs rendben. Szülőként ilyenkor a figyelmünkkel, kívancsiságunkkal és segítő készégeinkkel, valamint értő figyelemmel felszerelve kellene fordulnunk felé, kideríteni a hiányt és kielégíteni, hiszen ez a feladatunk.

Tehát a gyereksírás önmagában NEM hiszti.

Ezzel szemben a hiszti egy tanult kerülőút. A gyerekek, ha a normál jelzésük alapján nem kapnak segítséget szükségletük kielégítéséhez, elkezdenek az indokoltnál sokkal jobban/többet/hangosabban/idegesítőbben jelezni. Végül legalább a figyelmet (akár negatív figyelmet is) megkapják. Így megtanulják ezt a kerülőutat. Sajnos, ha ezt az utat “segítünk” működtetni, egy idő után akkor is jelezni, “hisztizni” fog, ha nem is indokolt.

Ha belegondolsz, nem is olyan bonyolult. Mégis, sokan minden jószándékuk ellenére segítik hozzà gyermeküket a kerülőutak kitaposásához - s egy idő után nem tudnak maguktól visszafordulni.

======

Az ÉRTŐ FIGYELEM segít az érzelmi viharok lecsendesítésében és a szükséglet felismerésében.

Az ÉN ÜZENET jó lehetőséget nyújt saját igényeid, érzéseid kommunikálásában, a környezet tájékoztatásában.

A HARMADIK MÓDSZER olyan probléma megoldó gondolatmenetet biztosít számotokra, ami minden kisebb-nagyobb konfliktus helyzetben segít boldogan ellovagolni a naplementébe - EGYÜTT.


gordon módszer, gyereknevelés, figyelem, hiszti, kommunikáció, gordon tréning, kapcsolat, szülő, gyerek

15 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Kommentare


bottom of page