top of page
  • Szerző képeSzomora Virág

Az értő figyelem egy más hozzáállás

Az értő figyelem nem csupán egy eszköz, egy szerszám, amit a szülők előkapnak a szerszámos ládájukból, ha a gyermeküknek valami problémája van. Az értő figyelem olyan módszer, melynek során alapvető hozzáállásunkkal, attitűdünkkel kell dolgoznunk. A hozzáállásunk mozgósítása nélkül aligha fog működni – hamisnak, gépiesnek, őszintétlennek fog tűnni a gyermek számára. A következőkben ismertetünk néhány alapvető hozzáállás-beli kérdést, ami nagy hasznára lehet a szülőknek, amikor az értő figyelmet kell alkalmazniuk. Amennyiben ezek a feltételek nem teljesülnek, az szülő nem fog tudni értőn figyelni, nem fog tudni hatékonyan segíteni gyermeke problémájával.

  1. Akard meghallgatni, amit gyermeked mondani szeretne. Ez azt jelenti, hogy rá kell szánnod az időt, hogy végighallgasd. Ha nincs épp időd, akkor ezt mondd neki, és hogy térjetek rá vissza (pl. este lefekvéskor).

  2. Őszintén akarj neki segíteni az adott problémájával. Ha úgy érzed, hogy még nem akarnál segíteni neki, várj!

  3. Őszintén el kell fogadnod az érzéseit, bármit is érezzen az adott dologgal kapcsolatban, bármennyire is különbözzön a te érzéseidtől, vagy attól, amit gondolsz, hogy neki éreznie kéne. Ez az egyik legnehezebben fejleszthető képesség, időbe telik, mire kialakul.

  4. Igazán bíznod kell abban, hogy gyermeked képes megbirkózni a saját érzéseivel, hogy fel tudja dolgozni őket és ezáltal megoldást tud találni a problémájára. Ez a bizalom folyamatosan kialakul, amint látod, hogy megoldja problémáit.

  5. Vedd figyelembe az érzések átmeneti mivoltát – ezek pillanatnyi, vagy időleges állapotok. Gyorsan változnak. Gyorsan lesz az utálatból szeretet, a csüggedésből remény. Ebből következik, hogy nem kell félned az érzelmek kifejezésétől, mert nem maradnak örökre a gyerekben. Az értő figyelem megmutatja majd ezt is!

  6. Különálló személyként kell kezelned a gyermekedet – egy egyedi lény, aki nem csatlakozik már rád, egy különálló személyiség, aki neked köszönhetően életet és személyazonosságot kapott. Az „elkülönülésnek” ez a fajta felfogása teszi lehetővé a számodra, hogy elfogadd gyermeked különböző érzéseit, eltérő véleményeit, saját problémáit, és saját megoldásait. Csak különálló személyként fogsz tudni hatékonyan segíteni gyermekednek problémái megoldásában. Mellette kell lenned, amikor problémája van, nem eggyé válnod vele.


58 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page