top of page
  • Szerző képeSzomora Virág

Néhány további fontos kérdés a szülői hatalom kapcsán

"AKKOR SEM INDOKOLT A TEKINTÉLYTARTÁS, HA A SZÜLŐ KÖVETKEZETES?

Sok szülő azzal indokolja az erőpolitikát, hogy szerinte mindig hatékony és ártalmatlan, amíg következetesen alkalmazzák. Az ilyen szülők csodálkozva hallják tanfolyamvezetőinktől, hogy valóban nagyon fontos a következetesség – ha a szülő úgy dönt, hogy hatalmával és tekintélyével irányítja a gyereket. Továbbá gyerekei is jobb szeretik, ha szüleik következetesek – feltéve hogy szüleik hatalmi szóval nevelik őket.

A „ha” és a „feltéve” itt nagyon fontos. Nem mintha a hatalmi közelítés nem lenne önmagában is ártalmas. De még sokkal ártalmasabb, ha ráadásul következetlenül alkalmazzák. És nem mintha a gyerekek azt akarnák, hogy szüleik tekintélyükkel érjék el, amit el akarnak érni, de ha már így van, legalább kiszámíthatóan következetes bánásmódot akarnak kapni.

Ha a szülő úgy érzi, tekintélyével kell élnie, akkor az ebben megmutatkozó következetesség legalább abban segít a gyereknek, hogy tudhatja, mely viselkedésért kap majd büntetést, és melyikért jutalmat.

A jutalmak és büntetések következetlen alkalmazása hasonlóan ártalmas lehet a gyerekeknél is. Így ugyanis nincs módjuk megtanulni a „helyes” (jutalmazott) viselkedést és elkerülni a nemkívánatosat (a büntetettet). Így csak veszteni lehet. Mindez frusztrációt, zavart, dühöt, sőt neurózist okoz."

"A hatalmi nevelés védelmében azt az érvet halljuk csoportjainkban leggyakrabban, mely szerint a szülőnek kötelessége, hogy bizonyos viselkedés irányába befolyásolja gyerekét, mert a társadalom szemében is ez a kívánatos magatartás (bármit is értünk társadalmon). Itt is az az ezeréves kérdés merül fel tehát, hogy jogos-e az emberi kapcsolatokban a hatalmi eszköz, ha „jóindulattal” és „bölcsen” alkalmazzák, vagyis „a másik ember saját érdekében” vagy „a társadalom javára”.

A probléma az, hogy ki dönti el, mi szolgálja a társadalom érdekeit. A gyerek? A szülő? Ki tudja jobban? Nehéz kérdések ezek, és nem veszélytelen, ha a választ pusztán a szülő kezében hagyjuk. Mert lehet, hogy nem elég bölcs a kérdés megválaszolásához. Minden ember esendő – beleértve a szülőket is, és másokat, akiknek hatalom van a kezében. Bárki közülük tévesen minősítheti „mások javát szolgálónak” azt, amire parancsot ad. " Dr. Thomas Gordon P.E.T. A gyereknevelés aranykönyve



16 megtekintés

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page