top of page

“Bacilusos napok”, avagy hála vesztegzár idején

Pálkuti Noémi - Gordon instruktor írása


Új élethelyzet, új kihívások, új szokások. Ezek jellemzik nálunk az elmúlt bő két hét vesztegzárját.

A médiából érkező hírek, a kijárási korlátozás, a hozzátartozók, barátok aggodalmai, nehézségei, az otthoni bezártság sötét árnyékot vetnek sokunk életére. A félelem jeges keze legalsóbb, legmélyebb alapjainkban érinthet meg minket, miközben aggódunk az egészségünkért, szeretteinkért, a munkánk, az anyagi biztonságunk miatt.


Lehet, hogy tudjuk, de fontosnak tartom kimondani, hogy ezek a napok nem átlagos hétköznapok.

A megszokottól eltérő, gyakran elháríthatatlannak tűnő, embert próbáló akadályokkal szembesülünk. A család minden tagja – igen, a gyerekek is, - fokozott terhelés alatt vannak. Nap, mint nap.

A változás nem, hogy nem könnyű, de sokszor olyan megterhelő tud lenni, hogy több, a csemetéit otthon tanító, ezzel egyidőben ebédet főző, rendet rakó, mosogató és a munkáját is online végző édesanya barátunk mondta azt a telefonban mostanában, hogy vannak időszakok, amikor úgy érzik, hogy utolsó erejükből, és az épp elméjükért küzdenek.

Ezt ők viccnek szánták, de fájóan sok benne az igazság.


Mit tehetünk tehát ebben a különös helyzetben, amikor a járvány kitagadhatatlan részévé lett az életünknek? Tehetünk egyáltalán bármit is? Vagy ez olyan, mint a kamaszkor; ezt csak túlélni lehet? Vagy lehet ebben élni is? Esetleg jól lenni?


Én két kissrác és egy dolgozó férj mellől próbálom tenni a dolgomat, és takarítani a vállalkozásom romjait is.

A vesztegzár időszaka nálunk villámgyorsan, és néha jobban, néha rosszabbul telik. De a Gordonos készségeknek hála sok, egészen klassz napunk is van.

A kisebbik, 4 éves óvodás fiam imádja a hétvégéket, ezért úgy egy éve minden áldott reggel megkérdezi, hogy vajon hétvége van-e. Ma reggel ébredéskor is feltette nekem a szokásos kérdést:

  • Anya, milyen nap is van ma???

Majd választ sem várva, kis szünet után elégedett mosollyal így válaszolt magának: - Ja, bacilusos nap…


Mi is észrevettük, hogy vannak jó dolgok is a vesztegzárban; a spontán beszélgetések, a közös ebédek, a megnövekedett játékidő. De a legnagyobb boldogság napsugaras arca végül egy egyszerűnek tűnő, de mégis óriási erőt adó apróság formájában kukkantott be hozzánk. Ez lett az, ami számunkra megadta azt a változást, azt az új látásmódot, ami szeretetteljessé teszi a karantén-életünket.

Amellett, hogy a férjemmel együtt átbeszéltük a gyerekeinkkel az új helyzetet, és a hozzá tartozó új házszabályokat, én a lakás egy jól látható pontjára egy táblát tettem ki. Ez Hálafalnak neveztem el. A táblán mindenkinek a neve szerepel. És amikor a családban valaki úgy érzi, hogy kapott a másiktól valami kedvességet, megértést, jó szót, vagy bármi olyat, ami neki jól esett, azt elmondva felírhat egy szívecskét annak a neve mellé, akitől a gesztust kapta.

Így telik-múlik az idő, és gyűlnek a szívecskék. De azt is fontos megjegyeznem, hogy nálunk ez sosem teljesítményértékelés, vagy verseny. A hangsúly az odaforduláson és a szívecske adásán van. Este pedig csak rápillantunk, és örülünk neki, hogy mennyi jó dolog történt. Így a lefekvés előtti összegzés is általában az, hogy milyen jó volt itthon lenni, és milyen jó volt együtt lenni.

Aztán másnap tiszta lappal indulunk. Hiszen minden nap MA van.

Ez az egyszerű gyakorlat arra irányítja mindannyiunk figyelmét a családban, hogy ezek között az előre nem látott, kényszerítő hatású körülmények között is van miért hálát adnunk. Segít abban is, hogy arra figyeljünk, ami a mában pozitív. És hogy azt ki is mondjuk, jelezzük a másiknak. Az egész családot arra sarkallja, hogy olyan dolgokat keressenek és tegyenek napközben, amitől mindannyian jól, vagy legalább egy kicsit jobban érezzük magunkat.

Mert minden nap történik olyan, amiért köszönetet mondhatunk egymásnak.

Mert ha akarunk, minden napban találunk olyat, ami hálával tölt el. Még ezekben a „bacilusos” időkben is.
Írta: Pálkuti Noémi


71 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page