top of page

FAGYI - avagy feszkó a nyaralás alatt


Nagyon sokat gondolkoztam ennek a cikknek a megírásán. Annyi ilyen jellegű inger ért az elmúlt hetekben, hogy mégsem vagyok hajlandó elmenni a téma mellett.

NYARALÁS = 1. kellemes, pihentető kikapcsolódás az év legmelegebb hónapjaiban; 2. totál szívás, ugyanazt csinálod mint otthon, csak egy másik helyen, ahova mindent magaddal is kellett vinned.

Szerinted?

Az elmúlt hetekben sokat kirándultunk a Balaton körül, és van pár visszatérő jelenség, amire figyelmes lettem.


1. Fagyizó. Igen, a legtöbb helyen már kb 40 féle fagyi van. Olykor annyira sok, hogy én is a jól bevált citrom-csoki kombót választom, semhogy végigolvassam, végiggondoljam, kitaláljam, hogy a "magashegyi mélylevegő" fantázianév vajon milyen ízt takar, és végül válasszak kettőt. Ugyanakkor sok helyen találkoztam azzal, hogy szülők bizony odaállítják csemetéjüket a gigantikus hűtő elé, akkurátusan felolvassák neki mindazösszeset - a hatodik után elhangzik az "apakezdelőrőlnemfigyeltem" - így mire a gyermek valahogy választ 1 vagy 2 félét, már feszültség van a családban. És még csak ezután következik, hogy bizony a narancsos trüffel úgy olvad a 39 fokban, hogy bármelyik hawaii vulkán megirigyelné. És akkor jön a "nyaljad már gyorsabban", vagy a "nehogy lecsöpögtesd a pólódat, a csoki nem jön ki soha", és társai. Ismerős? Aztán végül rosszkedvűen, esetleg némelyek sírva távoznak a tett színhelyéről, így tuti megérte a család által elnyalt fagyira kiadni párezer forintot.

Vegyük előről az egészet. Miért megyünk fagyizni? Hogy jól érezzük megunkat, finomat együnk, hogy a gyerek örüljön. Ennyi. Mi a lényeg a gyereknek: ehessen fagyit, ne piszkálja senki. Kár azt hinni, hogy a gyerekek mindig, minden helyzetben szeretnének dönteni. Hogy nekik jó érzés 40 dologból 1-et választani, és mint utóbb kiderül persze rosszul választ. Sokszor célravezetőbb és békésebb, kielégítőbb eredményre jutunk, ha segítünk a választásban. "Úgy hallottam csodás itt a vanília" - és az sem baj, ha a fele a sárga pólón köt ki. "Hú, nézd milyen jól dekorálták ki azt a citromfagyit, kérjük azt alulra!" és társai. Gyereknek fagyi pipa, és a szülő is nyugodtan elnyalhatja a sajátját anélkül, hogy a nedves törlőkendővel üldözné a lurkókat.


2. Étteremben kisgyerekkel. A nyaralás alatt sokan szeretik, ha a főzéstől is megszabadulhatnak pár napra. Ollé! Jön helyette ugye az étterembe járás, mindenki a maga költségvetésével. Meg a kétéves gyerekével, aki valamilyen érthetetlen oknál fogva, nem tudja értékelni ezt az egészet. Persze tisztelet a kivételnek, aki 3 órát is elüldögél egy tál sültkrumplival és némi almalével. De a legtöbb gyerek nem ilyen. Őket kár beleerőltetni egy olyan programba, ami egyszerűen nem nekik való. Ebben az esetben nyilván a szülők azok, akik szeretnének a nyaralás alatt valami "felnőttes" programot is csinálni, de a gyermeket nem tudják lepasszolni. Sok szülőt hallottam azon bosszankodni, hogy a gyermek nem tudja megbecsülni, hogy itt vagy ott esznek, nem viselkedik ennek megfelelően, stb. Sajnálatos módon, a gyerekek semmi egyebet nem látnak egy étteremből, csak némi ételt és rengeteg korlátozást. A legtöbb helyszín egyszerűen nem nekik való, és az ő igényeiknek, szükségleteiknek nem tesz eleget. Így hamar elunják magukat, túláradnak érzelmileg.

A nyaralás tervezésekor így érdemes felkutatni a gyerekmegőrzővel rendelkező helyeket - hotelt, éttermet, IKEÁT, stb, esetleg bedobni egy nagymamát tartalékba, ha a szülők szeretnének felnőttes időtöltést, feszültségmentes éttermi vacsorát...

3. Strand. Ne szaladgálj! Kerüld ki! Ne edd meg! Gyere vissza! Ül, játszik, kultúráltan szórakozik!

Mi a strandolás lényege? A meleg, a napfény, a víz, a szabadság. Így, a rengeteg aggódás, feszültség és veszekedés elkerülése érdekében érdemes olyan strandot keresni, ami a mi gyerekünknek van kitalálva. Lehet, hogy a helyszín fókuszában a gyerekek és az ő igényeik vannak, itt viszont minden feltétel adott ahhoz, hogy anya és apa is nyugodt szívvel pihenhessen, miközben biztonságban tudja gyermekét. Hiszen a legtöbb vitát általában a féltés és a szeretet szüli, a vége mégis az, hogy egy eltöltött nap végén valaki vagy mindenki rosszul érzi magát! Ne legyen szenvedés a nyaralás! Keress olyan helyet, ahol szaladgálhat, barátkozhat, kiabálhat és labdázhaz, és hagyd neki, hogy ezt csinálja!

A gyerekek működése egészen talán kiskamasz korukig sokkal egyszerűbb, mint azt sokan gondolják. Az alapvető szükségleteik mozgatják minden lépésüket - tehát a szülőnek ezeket kell jól ismernie, és megtanulnia kiszolgálni ahhoz, hogy a hétköznapok akár otthon, akár a nyaralás alatt boldogan, jókedvben teljenek.

"A szükségletet elégítsd ki, ne az igényt!"

Jelentkezz szülőknek szóló tréningeinkre most!

#türelem #család #kihívás #lehetmásképp #GordonModszer #elfogadás #irányítás #környezetmódosítás #családibéke #boldogság #Gordonmódszer #PET #értőfigyelem

75 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page