top of page

Így lettem jobb szülő a Gordon módszer által


Tudjátok mit köszönhetek a Gordon tréningeknek? Miért tanítom ma is nagyon szívesen?

  • Az első sajátélményt nyújtó képzéseken tanultam meg beleérezni a gyerek szempontjaiba, motivációiba… Ettől megnőtt a türelmem.

  • Megtanultam úgy meghallgatni őket, hogy megértsék Önmagukat és megtalálják saját megoldásaikat, a helyett hogy bombáztam volna őket jobbnál jobb ötletekkel, amikor bajban voltak. Így rengeteg szavuk lett saját érzéseik kifejezésére, ami a későbbiekben (például most, amikor 12 és 17 évesek) nagyon sokat segít rajtuk és rajtam is. Ha a gyerek képes definiálni aktuális problémáját, az azt jelenti, hogy érzéseit tudatosította, azokat szavakba öntötte és nyitott a változást ígérő cselekvésre. Ezt sok felnőtt sem tudja. Megtanulták, hogy mindenki a maga problémájának a legjobb megoldója, ezért nem a megoldást várják tőlem, csak a meghallgatást. Pl. „Anya van rám pár perced, nyugtalan vagyok, szeretnék rájönni mi zavar ennyire?! ” Persze van olyan is, amikor tanácsot kérnek! Olyankor elmondom, hogy én mit tennék a helyükben!

  • Megértettem, hogy az én igényeim legalább annyira fontosak,mint a gyerekeimé. Nem lesz jó nekik, ha a szülő szerepem áldozatává válok. Ezért fontosnak tartom, hogy tudjanak a saját terveimről (pl. délután olvasni szeretnék egy órát) és mondják el maguk is, mit szeretnének csinálni egy-egy pillanatban, napon vagy hétvégén. Tervezzünk előre, hogy mindannyian kielégíthessük vágyainkat!

  • Leszoktam a címkék használatáról, ezek helyett a viselkedéseikre fókuszáltam! Pl. Nem azt mondtam nekik, hogy – „Hú, de agresszív vagy!”, hanem: „Ha ilyen nagy erővel az arcába rúgod az öcsédnek a labdát, és végig sír, amíg kint vagytok, én nem tudok bent ebédet készíteni! Így nem vagyok nyugodt!

  • A szabályalkotásba egészen kicsi koruktól bevontuk őket, legalábbis a legnehezebb napi feladatoknál, mint a fürdés, fekvés, étkezés szabályai, stb. A konfliktusok egy része így elkerülhető volt.

  • Természetesen jönnek a napi rutinon kívül is konfliktusok. Ezeket a lehető legkreatívabban próbáltuk és próbáljuk most is megoldani. Miután én megtanultam, megtanítottam nekik, hogy a konfliktus nem harc (annak vesztesei és győztesei vannak), kezeljük problémának, mert annak megoldásai vannak. Keressük elő a lehető legtöbb lehetséges megoldást és válasszuk azt amelyik mindenkinek megfelelő. Soma fiam ezen a hétvégén nehezen egyeztette össze a családi programot a barátaival való találkozással: „Ez még nem elég jó megoldás, kell lennie egy ennél is jobbnak!”- mondta. Megtalálta! De, nem lázadt a közös kertészkedés ellen és tiszteletben tartotta barátjának szabadidejét is.


Azt sosem állítottam, hogy mindent jól csináltam. Koránt sem. Azt sem mondom, hogy a Thomas Gordon által tanított készségek minden esetben elegendőek. Én jobb szülő lettem általuk, mint lettem volna e nélkül.

A szülő szerephez nem kérnek tőlünk végzettséget. A szüleink gyereknevelési szokásai, a tőlük kapott minták ma nem biztos, hogy megfelelőek. Én nagyon sokat kaptam Thomas Gordon képzésein. 1993 óta tanítom is!

#Gordontréning #szülő #gyereknevelés #kommunikáció #Gordonmódszer #viselkedés #címke #értőfigyelem #konfliktuskezelés #problémamegoldás #családiproblémák

505 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page